Sort by:
View:

Monthly Archives: April 2016

http://blog.readpoint.com/wp-content/uploads/2016/04/oldfiles-960x493_c.png

Πως θα βρω τα παλαιότερα τεύχη


Στο ReadPoint διαθέτουμε και τα παλαιότερα φύλλα  εφημερίδων και περιοδικών (αρχείο). Δυνατότητα πολύ χρήσιμη για συλλέκτες, ερευνητές, δημοσιογράφους, αλλά και για όσους θέλουν να ανατρέξουν πίσω.

Για να βρείτε εύκολα τα παλαιότερα τεύχη, τα βήματα είναι τα ακόλουθα:

  1. Μπείτε στην σελίδα του εντύπου που σας ενδιαφέρει και πατήστε στην επιλογή Παλαιότερα Τεύχη oldfiles
  2. Επιλέξτε από το μενού “επάνω δεξιά” με την ημερομηνία το έτος, αλλά και τον μήνα που σας ενδιαφέρει. Ακριβώς από κάτω θα εμφανιστούν τα φύλλα του μήνα που επιλέξατε.

oldfiles2

http://blog.readpoint.com/wp-content/uploads/2016/04/tracovino-960x364_c.png

5 τεχνολογίες που κάνουν τις πόλεις πιο έξυπνες και την ποιότητα της ζωής μας καλύτερη


Ίσως θα έχετε ακούσει και διαβάσει για το Internet Of Things (IoT). Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει σμικρύνει σημαντικά τους αισθητήρες διαφόρων ειδών και τους έχει δώσει τη δυνατότητα να έχουν επικοινωνία με το Ίντερνετ και μικροσκοπικούς υπολογιστές.
Τα δεδομένα που συλλέγουν οι αισθητήρες μπορούν με το κατάλληλο λογισμικό να μεταμορφωθούν σε μια πολύ χρήσιμη υπηρεσία ή σε μια πολύτιμη γνώση άμεσα προσβάσιμη που μπορεί να κάνει τη ζωή μας στη πόλη καλύτερη, αλλά και να εξοικονομήσει ενέργεια και πολύτιμους φυσικούς πόρους.

tracovino2
Ας δούμε μερικά παραδείγματα από συστήματα IoT που κάνουν τις πόλεις πιο έξυπνες.

1. Έλεγχος πράσινων και γεωργικών περιοχών
Αισθητήρες στο χώμα και στον αέρα μετράνε την ηλιοφάνεια, την υγρασία και τη θερμοκρασία, που αποτελούν σημαντικές παραμέτρους για την ποιότητα της σοδειάς ή του πρασίνου αλλά και τη γενική φροντίδα των φυτών, με τις πληροφορίες να είναι συνέχεια διαθέσιμες σε όλους τους ενδιαφερομένους μέσω υπολογιστών και φορητών συσκευών.
Ένα τέτοιο σύστημα ετοιμάζεται να βγει στην αγορά από μια ελληνικών συμφερόντων εταιρεία σε συνεργασία με την Ericsson, και απευθύνεται αρχικά σε αμπελώνες με στόχο την καλύτερη δυνατή ποιότητα κρασιού. (http://www.ericsson.com/news/151201-internet-of-things-in-your-vineyard_244069644_c)

 

2. Έξυπνοι δρόμοι
Αισθητήρες και μικρά ρομπότ στο οδόστρωμα μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση πάγου, να ειδοποιήσουν τους οδηγούς για πλημμύρες ή για κάποιο ατύχημα ή ακόμα και να πραγματοποιούν ελέγχους για τυχόν ύπαρξη λακκούβας ειδοποιώντας μάλιστα τα αρμόδια συνεργεία.

3. Έξυπνο πάρκινγκ
Σύμφωνα με έρευνες, το 30% της κίνησης στους δρόμους δημιουργείται από αυτοκίνητα που αναζητούν μια θέση στάθμευσης. Τοποθετώντας αισθητήρες στις θέσεις parking στο κέντρο της πόλης ή ακόμα και πάνω σε στύλους φωτισμού, θα μπορούσε να υπάρχει άμεση πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο για τις διαθέσιμες θέσεις.

4. Μέτρηση της ποιότητας του νερού και των διαρροών
Σύμφωνα με τις εταιρείες ύδρευσης, οι απώλειες των δικτύων διανομής νερού στις μεγάλες πόλεις φτάνουν και το 20%, σπαταλώντας με αυτόν τον τρόπο το πολύτιμο αυτό αγαθό ενώ παράλληλα χάνονται τεράστια ποσά. Η τοποθέτηση έξυπνων μετρητών σε όλο το μήκος του δικτύου θα βοηθούσε να εντοπίζονται με μεγάλη ακρίβεια τυχόν διαρροές, να ελέγχεται η κατανάλωση νερού αλλά και η ποιότητά του με μίνι χημικές αναλύσεις, σε πραγματικό χρόνο.

5. Έξυπνος φωτισμός
Ολοκληρωμένα συστήματα ελέγχου του φωτισμού της πόλης, όπως για παράδειγμα αυτό της Philips, (http://www.lighting.philips.com/main/systems/connected-lighting/citytouch.html) επιτρέπουν τον συνεχή έλεγχο του περιβάλλοντος χώρου αλλά και το αυτόματο ή κατ΄επιλογή σβήσιμο των φώτων που δεν χρειάζονται σε συγκεκριμένες περιοχές. Ακόμη μπορούν να μειώσουν την ένταση του φωτισμού συγκεντρώνοντας πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο από αισθητήρες πάνω στον στύλο του φωτισμού, εξοικονομώντας με αυτόν τον τρόπο ενέργεια, και ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κόστος και εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Menu